Városi ÖTE, Battonya

Önkéntesség a biztonságért
Múltidéző
Taglista
Felhívás
Elérhetőségek
Fotok
szavazás
Alapszabály
Közhasznú jelentés

HÍREK
ÖTE hírek


Egyesületünk életében igen megszaporodtak az események az elmúlt 4 hónapban. Több halálos kimenetelű baleset történt a meg növekedett forgalom következtében. Néhány esetben jelentős anyagi kárral végződő lakástűz történt. Előfordultak kisebb avar tüzek. Valamint néhány esetben megküzdöttünk a méhekkel is akik kéményekbe, fára, földbe költöztek veszélyeztetve az állampolgárokat.

Májusban részt vettünk a Battonyai Mol Rt. Telephelyén rendezett tűzoltó gyakorlaton a Mezőkovácsházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósággal együttműködve.

Szoros barátság alakult ki köztünk és a Pécskai Önkéntes Tűzoltósággal. Meghívtak minket Pécskára ahol egy közös ebéd keretében megismerkedtünk és megbeszéltük a közeljövőben egy közös szakmai gyakorlatra kerítünk sort.

Technikai téren is jelentős tendenciai fejlődés mutatkozott. A kor követelményének megfelelő bevetési ruhákat, sisakokat+ lámpákat, légzőkészülékeket, védőkesztyűket sikerült vásárolni. Minden tagnak sikerült vásárolnunk korszerű gyakorló ruhákat.

Mi továbbra is arra törekedünk, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk a lakosság védelmének érdekében. Aki hozzánk fordult segítségért elutasítást még nem kapott.
Mi mindenkor és mindenki felé nyitottak vagyunk!
24 órás ügyeletet adunk éjjel-nappal elérhetőek vagyunk!
Elérhetőségeink : 06-68-456-182
06-70-333-6472
batote@freemail.huTisztelettel : Battonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület!


A Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Battonyán 1997-ben alakult újjá a rendszerváltást követően. Jelenleg közel 110 éves múltra tekinthet vissza. Ez a „múlt” bizonyítja, hogy a battonyai ember számára mindig is fontos volt a tűzvédelem és a biztonság. Mindig voltak olyan lakosok, akik önfeláldozóan cselekedtek, a biztonság megőrzése végett, önzetlenül várták mikor segíthetek bajba jutott embertársain. Szívesen segített a környező települések lakosságán is. Ezért alakította meg saját védelmét a lakosság, a XIX. század végén. Ehhez azonban kellett, hogy az állam is fontosnak tartsa e szempontokat. Ezt a viharsarki kis várost védő szervezetet igen kemény megpróbáltatások érték már a hosszú évek során. De a lendülete jelen pillanatig megvan a lakosság egy részének, nagy valószínűséggel meg is marad.
Kezdetekben 40-50 fő volt a tagság létszáma. Az igazi technikai fejlődés elindulása a 70-es évekre tehető az egyesületünk életében. Ekkor sikerült először „gépesíteni” a tűzoltást. De a Zuk típusú kisteherautó nem bizonyult elég hatékonynak a tűzzel szemben. Oltóvíz szállítására alkalmatlan volt. 10-15 tömlő és a kismotorfecskendő kevésnek bizonyult a tűz megfékezésére. Közvetlen a rendszerváltozás után alkalmunk nyílt egy 1000 literes Magirus gépjárműfecskendőhöz hozzájutni és egy „B” kategóriás kisteherautóhoz ,a német kapcsolatokon keresztül. Ez jelentős hatékonysági javulást jelentett sok területen. Jelenleg sajnos ez az igen hasznosnak bizonyult Magirus már 41 éves lett és temérdek meghibásodása miatt ideiglenesen kivontuk a forgalomból. Javítása, újra üzembe helyezése, alkatrész beszerzése (feltéve, hogy hozzájutunk) sok pénzt emésztene fel. A „B” kategóriás eladásra került egy jobb, 87-ben gyártott, 2000 literes Ifa fecskendő megvásárlása végett. Most ez a járművünk az 1. szerünk, amit a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltóktól vásároltunk 1998-ban. Vásárlását követően kb.. 1.000.000 Ft-os (motor, fék, teljes festés,… stb.)felújításon ment keresztül. Az évek során új tömlő garnitúra beszerzése megtörtént. Gyorsbeavatkozóval is elláttuk a gépjárművet. Egyéni felszerelés terén is jelentős fejlődési tendencia mutatkozik nálunk. Tűzálló védőruha, csizma, védősisak, öv, stb., 2003-től kezdve 2 db légzőkészülék is védi állományunk épségét.
Az Böte tagsága 2001-ben 18 főről 24-re gyarapodott. Jelenleg ez a 20 fő látja el az egyesület munkáját. Tevékenységünk igen összetett. Többek között szerepel a tűzvédelem, tűzmegelőzési feladatok mellett: a műszaki mentés, a víz elleni védekezés, az ifjúság felkészítése a „segítőkészség” (mint pozitív emberi tulajdonság) tovább vitelére, az itt élők tájékoztatása, a különböző ünnepek szervezésében való részvétel, és még sorolhatnám sokrétűségünket. Ennek köszönhető, hogy egy újabb kihívást keresünk magunknak, ezek mellé.


Honlapkészítés